دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / کتف و شانه / آناتومی استخوان ترقوه (کلاویکل)

آناتومی استخوان ترقوه (کلاویکل)

مفصل استرنوکلاویکولار (SC) یکی از چهار مفصلی است که شانه را کامل می‌کند. مفصل در نقطه‌ای قرار دارد که ترقوه (استخوان ترقوه) با جناغ (استخوان سینه) در پایه گردن برخورد می‌کند. درصورتی‌که این مفصل دچار آسیب شود در رفتگی ترقوه اتفاق می‌افتد. آسیب‌های مفصل SC معمولاً در اثر تصادفات وسایل نقلیه موتوری یا شرکت در ورزش‌های تصادفی مانند فوتبال ایجاد می‌شود. این آسیب‌ها می‌توانند ایجاد درد کنند؛ اما اکثر آنها نسبتاً جزئی هستند و بدون جراحی به‌خوبی بهبود می‌یابند. به‌ندرت، یک ضربه سخت به مفصل SC می‌تواند به اندام‌ها و بافت‌های حیاتی که در نزدیکی آن قرار دارند آسیب برساند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، یک آسیب جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

آنچه در این مطلب میخوانید

شکستگی یا در رفتگی مفصل ترقوه

در شانه هر فردی چهار مفصل وجود دارد، مفصل شانه یا به اصطلاح پزشکی مفصل استرنوکلاویکولار یکی از این مفصل های مهم در ناحیه شانه می باشد. این مفصل در محلی قرار گرفته است که استخوان‌های ترقوه با جناغ سینه در قسمت گردن تلاقی می کند. در مواردی که به هر علتی از قبیل انواع آسیب های فیزیکی و ضربه یا تصادف این مفصل شانه دچار ضربه شدید بشود، عارضه در رفتگی استخوان ترقوه رخ می دهد. ترقوه بین قفسه‌ استرنوم و استخوان شانه قرار گرفته است و همچنین ترقوه بازوها را به اسکلت اصلی بدن وصل می نماید.

در محل قرار گیری استخوان‌های ترقوه چندین عصب اصلی و مهم و همچنین رگ‌های خونی قرار گرفته است؛ اما کمتر پیش می‌آید که در زمان ایجاد عارضه و شکستگی این استخوان، این عصب ها و رگ های مهم آسیب ببینند. برخی از شکستگی‌ها و آسیب دیدگی های استخوان‌های ترقوه تقریباً بسیار شایع و متداول بوده و در اکثر افراد و در هر رده سنی رخ می دهد. اکثر شکستگی‌ها و در رفتگی استخوان ترقوه در ناحیه میانی استخوان‌های ترقوه رخ می‌دهد. در بعضی موارد استخوان در محلی كه به قفسه‌ سینه يا شانه متصل شده دچار عارضه در رفتگی و یا شکستگی می‌شود. عارضه شکستگی‌ و آسیب دیدگی ترقوه تا حدودی با دیگر شکستگی ها تفاوت دارد، در بعضی از موارد این استخوان حتی می‌تواند دچار ترک و شکستگی های بسیار ریزی بشود و حتی به چندین تکه استخوان شکسته شده تبدیل بشوند.

آناتومی استخوان ترقوه

استخوان ترقوه یا کلاویکل در دو انتهای خود با دو استخوان دیگر مفصل میشود. در قسمت داخلی، استخوان ترقوه با استخوان جناغ مفصل شده و در طرف لترال یا خارجی، ترقوه با استخوان کتف یا اسکاپولا Scapula مفصل میشود. مفصل بین استخوان جناغ (استرنوم Sternum) و کلاویکل را مفصل استرنوکلاویکولر Sternoclavicular joint مینامند.

علائم شکستگی استخوان ترقوه

آناتومی استخوان ترقوه

عوامل خطر شکستگی و در رفتگی استخوان ترقوه

شرایط خطرناک شکستگی و در رفتگی استخوان ترقوه، شامل موارد و افراد زیر می شود:

انواع شکستگی های استخوان ترقوه

استخوان‌های ترقوه می‌تواند در هر یک از سه ناحیه نام برده شده در زیر دچار در رفتگی و آسیب بشود:

  1. در قسمت بالای استخوان شانه
  2. در قسمت مرکزی استخوان ترقوه که انتهای ترقوه به سمت جلوی جناغ بیرون می زند (در رفتگی قدامی استخوان‌های ترقوه)
  3. در قسمت پایینی که انتهای استخوان ترقوه در پشت استخوان جناغ سینه به سمت اعضای داخلی بدن وارد می شود (در رفتگی خلفی استخوان‌های ترقوه)

عوارض دررفتگی استخوان ترقوه

دررفتگی استخوان کلاویکل نیز مانند بقیه دررفتگی ها عوارضی را به همراه خواهد داشت. عوارض این نوع دررفتگی شامل:

درمان دررفتگی استخوان ترقوه

تشخیص شکستگی استخوان ترقوه

پزشک در مورد سابقه پزشکی و سلامت عمومی شما با شما صحبت می‌کند و در مورد علائم شما می‌پرسد. پزشک به دنبال علائم قابل‌مشاهده تغییر شکل یا برآمدگی روی مفصل خواهد بود. سپس یک معاینه فیزیکی دقیق از ناحیه شانه شما انجام خواهد داد. در طول معاینه، پزشک شما:

  1. به دنبال تورم، کبودی یا قرمزی روی مفصل می‌گردد.
  2. دامنه حرکت بازوی شما را بررسی می‌کند.
  3. نبض بیمار را در مچ دست و آرنج چک میکند تا مطمئن شود که جریان خون خوبی در دست و انگشتان بیمار وجود دارد

تصویربرداری

برای تشخیص دقیق شدت و شرایط در رفتگی نیازمند تصویربرداری از ترقوه و اطراف آن هستیم. با انجام تصویربرداری پی می‌بریم شدت آسیب چقدر است و تا چه ناحیه‌ای آسیب‌دیده است، یعنی ممکن است دیگر مفاصل یا استخوان‌ها نیز مانند شانه آسیب‌دیده باشند. به همین منظور تصویربرداری‌های زیر استفاده می‌شود:

درمان شکستگی استخوان ترقوه با راهکارهای متخصصان طب فیزیکی

درمان یک شکستگی در استخوان ترقوه، به نوع و شدت آن بستگی دارد. بیشتر شکستگی ها را می توان به وسیله ی روش های بدون جراحی و با استراحت کردن درمان کرد؛ ولی شکستگی هایی که باعث جا به جا شدن استخوان ها شده و یا شکستگی هایی که طی آنها یک استخوان به چندین قسمت تبدیل می شود، برای بهبودی صحیح، نیاز به انجام عمل جراحی خواهند داشت. شکستگی هایی که در طی آنها، استخوان پوست را سوراخ کرده و از آن خارج می شود، نیاز به درمان فوری و تهاجمی، به منظور کاهش خطر عفونت خواهند داشت. برای شکستگی هایی که در طی آنها، استخوان از محل خود خارج نشود، روش های درمانی زیر توصیه می شوند:

  1. یخ: به منظور کاهش درد شانه و تورم ناشی از شکستگی استخوان ترقوه ، بسته های یخ را به مدت 2 تا 3 روز پس از ایجاد آسیب، به صورت منظم بر روی منطقه ی آسیب دیده قرار دهید. دقت کنید که نباید یخ به طور مستقیم با پوست در تماس باشد؛ چرا که می تواند باعث تشدید شدن آسیب گردد.
  2. بستن بازو: پس از ایجاد شکستگی در ترقوه، مهم است که بازو را بدون حرکت نگاه داشت. می توان این کار را به کمک شکسته بند و یا یک باند انجام داد. این کار به کاهش درد و نگه داری استخوان در محل صحیح خود در طول بهبودی، کمک می کند.
  3. دارو درمانی: شانه ی شما برای حدود 2 هفته پس از ایجاد آسیب، بسیار دردناک خواهد بود. قرص های مسکن درد می توانند در این زمینه بسیار کار آمد باشند. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
  4. فیزیوتراپی: زمانی که دست شما بی حرکت می شود، احتمال کاهش قدرت عضلانی و از دست دادن دامنه ی حرکتی شانه وجود دارد. زمانی که استخوان ها شروع به بهبودی کردند، شما می بایست تمرینات حرکتی آرامی را شروع کرده تا از خشک شدن دست در شکسته بند جلوگیری شود. زمانی که بهبودی استخوان ها کامل شد، ممکن است پزشک شما یک برنامه ی جامع تر و شدید تر باز توانی را به منظور باز گرداندن قدرت و انعطاف پذیری شانه تجویز کند.

روی یک تخت یا میز به صورت دمر بخوابید به طوری که دست آسیب دیده ی شما از لبه ی آن آویزان باشد. دست شما باید به صورت عمودی به سمت زمین قرار بگیرد. دست خود را به آرامی به عقب و جلو حرکت داده و حرکات رفت و برگشتی طولانی ایجاد نمایید. در همین حال، تمامی عضلات بالا تنه ی خود را شل کنید. اگر در هر نقطه ای احساس درد کردید، تمرین را متوقف کرده و دست خود را طوری تنظیم کنید که تا آن حد به جلو یا عقب نرود. در صورت امکان، این تمرین را هر بار تا 5 دقیقه ادامه دهید.

کمر خود را کم تر از 90 درجه رو به جلو خم کنید. در حالی که دست خود را مستقیم و رو به زمین گرفته اید، به آرامی و مانند تمرین قبلی، آن را به جلو و عقب حرکت دهید. با بهبودی بیشتر آسیب، فیزیوتراپیست ممکن است به شما توصیه کند که در هنگام انجام این تمرین دامنه ی حرکتی، از یک وزنه ی سبک به منظور تقویت عضلات استفاده کنید.

دست خود را بر روی دیوار قرار داده و سپس با استفاده از دو انگشت خود آن را بالا ببرید، درست مانند این که با دست خود در حال راه رفتن بر روی دیوار می باشید. تا جایی که احساس درد نمی کنید بر روی دیوار بالا بروید.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

یک چرخش داخلی را با بدن دستان خود به پشت و قلاب کردن آنها به یکدیگر در نزدیکی باسن، شروع کنید. به آرامی دستان خود را بالا و به سمت سر خود برده و سعی کنید تا حد امکان، دست های خود را مستقیم نگه دارید. برای تکمیل یک مرتبه ی این تمرین، دست های خود را دوباره پایین آورده و در محل اصلی خود قرار دهید. چرخش خارجی با قلاب کرده دست ها به یکدیگر در پشت گردن و قرار دادن آرنج ها در کنار سر شروع می شود. به آرامی آرنج های خود را به جلوی صورت آورده و دوباره به کنار باز گردانید، مانند یک پرنده ی در حال بال زدن. تعداد دفعات مورد نیاز برای تکرار هر تمرین را با پزشک یا فیزیوتراپیست خود هماهنگ کنید.
برای درمان شکستگی شانه و کتف روش آرتروسکوپی (جراحی بسته) نیز وجود دارد.

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، می‌توانید با روشهای درمان بدون جراحی ، از قبیل منوال تراپی به رفع و بهبود درد کمر و گردن بپردازید و کیفیت زندگیتان را ارتقا داده توانایی های خود را در انجام کارها و فعالیت های روزمره، که به هر دلیل دچار اشکال شده اند؛ افزایش دهید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ شماره 09303970020 ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


نظرات کاربران درباره این مطلب :رحیم کاظمی [ 1402-05-17 ]
دکتر هزینه فیزیوتراپی بعد از شکستگی ترقوه چه قدر است؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
سوزن درمانی چیست و چه کاربردهایی دارد؟سوزن درمانی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سوزن درمانی یا طب سوزنی یک روش درمانی سنتی چینی است که قدمت آن به هزاران سال پیش بر می گردد. در این روش، سوزن های جامد و باریکی در نقاط خاصی از بدن وارد می شود تا موجب بهبود سلامتی فرد و درمان بیماری شود. ... ادامه مطلب

میزان اثرگذاری عمل دیسک کمر با لیزرمیزان اثرگذاری عمل دیسک کمر با لیزر

دیسک کمر، یکی از رایج‌ترین اختلالات مربوط به ستون فقرات است که سالانه بسیاری از افراد را درگیر می کند. ... ادامه مطلب

تنگی کانال نخاعی چه علائمی دارد؟تنگی کانال نخاعی چه علائمی دارد؟

یکی از مشکلات شایع ستون فقرات کمر و گردن ، تنگی کانال نخاعی است. نخاع دارای یک سری اعصاب است که سیگنال ها را به مغز و سایر نقاط بدن می رسانند. هرگاه یک توده به نخاع فشار وارد کند، می گوییم تنگی کانال نخاعی رخ داده است. در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر علائم تنگی کانال نخاعی میپردازیم. ... ادامه مطلب

پارگی تاندون شانه چیست و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد؟پارگی تاندون شانه چیست و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد؟

آسیب دیدن تاندونی که شانه را می چرخاند، یکی از شایع ترین دلایلی است که سبب درد شانه می شود. سه عارضه متداول این عضو عبارتند از سندرم گیر کردن تاندون چرخاننده شانه، پارگی و التهاب تاندون شانه.در این مقاله به بررسی درمان پارگی تاندون شانه به صورت کامل تر می پردازیم. ... ادامه مطلب