دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / زانو / علت التهاب و تورم کپسول مفصلی زانو

علت التهاب و تورم کپسول مفصلی زانو

پلیکا اصطلاحی است که برای توصیف چین واقع در لایه پوشش‌دهنده مفصل زانو به کار برده می‌شود. لایه داخلی پوشش‌دهنده مفصل زانو چیزی بیشتر از یک آستین یا غلاف بافتی نیست. این غلاف بافتی از بافت سینوویال، یعنی ماده نازک لغزنده‌ای تشکیل می‌شود که تمام مفصل‌ها را می‌پوشاند. غلاف بافتی سینوویال چین‌هایی دارد که اجازه می‌دهد استخوان‌های مفصل بدون محدودیت حرکت کند. چهار چین سینوویال پلیکا در زانو وجود دارد؛ اما به نظر می‌ رسد که فقط یک پلیکای زانو، یعنی پلیکای داخلی دردسرساز باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

پلیکای داخلی به سر تحتانی کشکک زانو متصل است و در کنار زانو کشیده می‌شود تا به سر تحتانی استخوان ران در کنار مفصل زانو، در نزدیک‌ترین نقطه به زانوی دیگری متصل شود. سندرم پلیکا عارضه‌ای است که التهاب لایه پوشش‌دهنده داخل مفصل زانو، علت ابتلا به آن است.

پلیکای زانو زمانی تحریک می‌شود که پلیکا بین استخوان‌های زانو گیر بیفتد.گیرافتادگی پلیکا معمولاً پیامد آسیب دیدن زانو یا استفاده بیش از حد و نامناسب است. سندرم پلیکا باعث زانو دردی می‌شود که در اثر فعالیت، به‌ویژه بالا و پایین رفتن از پله‌ها تشدید می‌شود. همچنین سندرم پلیکا احساس ناپایداری و گاهی اوقات قفل کردن یا گرفتن را در زانو ایجاد می‌کند. نتایج به دست آمده از روش‌های تشخیصی، نوع و روش درمانی را تعیین خواهند کرد. در صورتی که سندروم پلیکا علائم خفیفی به همراه داشته باشد و روش‌های تشخیصی از خفیف بودن این عارضه اطلاع دهند، استفاده از روش‌های غیر جراحی مؤثر، بهترین گزینه‌های درمانی هستند.

علت التهاب و تورم کپسول مفصلی زانو

سندرم پلیکا در زانو، بیشتر به دلیل آسیب دیدگی، استفاده بیش از حد از زانو و تغییر ساختار در زانو، ایجاد می شود. تشخیص این سندرم، در بیشتر موارد ممکن است دشوار باشد؛ زیرا نمونه های سینوویال، عمدتاً بدون علامت بوده و از نظر بالینی اندک هستند. ابتلا به سندرم پلیکا زانو به دلایلی که در زیر به آنها اشاره می کنیم، اتفاق می افتد:

سندروم پلیکا در زانوپ

آسیب دیدگی مینیسک زانو

بنابراین سندرم پلیکا در زانو اغلب نتیجه استفاده بیش از حد از زانو است و در افرادی که مشغول تمرینات مکرر و حرکات کششی مانند دوچرخه سواری، دویدن، ورزش های گروهی، ژیمناستیک، شنا و قایقرانی هستند، شایع است.

علائم سندرم پلیکا

تشخیص سندروم پلیکا

تشخیص سندرم پلیکا میتواند بسیار مشکل و چالش برانگیز باشد. بسیاری دیگر از مشکلات و بیماریهای زانو هستند که موجب بروز علائم کاملاً مشابه با سندرم پلیکا میشوند و پزشک تنها در صورتی سندرم پلیکا را تشخیص میدهد که ابتلا به بیماریهای دیگر رد شده باشد.

  1. شرح حال: تشخیص این عارضه با گرفتن شرح حال بیمار آغاز می شود. معمولاً بیماران سابقه ترومای مستقیم به ناحیه قدامی زانو را ذکر می کنند. درد در ناحیه قدامی داخلی زانو و در هنگام باز کردن کامل زانو احساس می شود.
  2. معاینه فیزیکی: در معاینه تندرنس و click در ناحیه قدامی داخلی لمس می شود.
  3. MRI: از MRI برای مشاهده بافت نرم استفاده می گردد. هدف از تصویربرداری از زانو این است که بافت فیبروزی روی پرده ی پلیکا دیده شود و همچنین سایر مشکلات و بیماریهای احتمالی مفصل زانو رد شوند. MRI در نماهای Axial و Sagittal خواسته می شود.
  4. آرتروسکوپی: قطعی ترین راه برای تشخیص سندرم پلیکا، انجام آرتروسکوپی زانو است. در حین انجام آرتروسکوپی علاوه بر تشخیص قطعی سندرم پلیکا، میتوان با برداشتن قسمت های ملتهب و برجسته پلیکا، همزمان بیماری را نیز درمان نمود. البته انجام آرتروسکوپی، اولین اقدام درمانی نیست و همیشه در ابتدا روشهای درمان غیر جراحی و غیر تهاجمی تجویز میشوند.

درمان آسیب کپسول مفصلی زانو

انجام حجم بالای تمرینات و فعالیت خسته کننده در ورزشکاران باعث بروز این عارضه می‌گردد. پس در قدم اول از بیماران ورزشکار مبتلا به این عارضه درخواست می‌شود تا از انجام فعالیت‌های سخت وناگهانی پرهیز نمایند. لازم است مبتلایان به این عارضه برای چند روز فعالیت‌های خود را کاهش داده و به خوبی استراحت نمایند. همچنین برخی از روش‌های درمانی غیرجراحی جهت درمان سندرم پلیکا توصیه می‌گردد که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازیم:

گرما درمانی و سرما درمانی

سرمادرمانی با استفاده از قرار دادن کمپرس یخ بر روی زانو درد و التهاب را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. اگر می‌خواهید از این روش درمانی برای رفع التهاب و درد استفاده کنید لازم است بلافاصله پس از انجام فعالیتی که منجر به بروز درد می‌شود برای مدت 10 تا 15 دقیقه از کمپرس یخ کمک بگیرید و ناحیه دردناک را با آن ماساژ دهید. به این روش اصطلاحاً ماساژ یخ نیز گفته می‌شود. سرمادرمانی با استفاده از قرار دادن کمپرس یخ بر روی زانو درد و التهاب را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.
برای کمک گرفتن از گرمادرمانی لازم است قبل از انجام فعالیت ورزشی که فیزیوتراپیست برای شما انجام می‌دهد محل آسیب دیده را گرم کنید. برای این کار می‌توانید از کیسه آب گرم استفاده نمایید یا زانوی خود را در آب گرم قرار دهید.

داروهای درمان سندرم پلیکا

داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی یا NSAIDS ها که در درمان بسیاری از بیماری‌های اسکلتی و عضلانی کاربرد دارند برای درمان این عارضه نیز مفید هستند. به همین دلیل آنها در رده داروهای درمان سندرم پلیکا قرار می‌گیرند. علل تجویز این داروها کاهش التهاب و سرکوب درد در ناحیه زانو است. داروهای درمان این عارضه به صورت خوراکی و تزریقی تجویز می‌گردند و با کاهش التهاب غضای مفصلی علائم این بیماری را کاهش می‌دهند. در برخی موارد تزریق استروئید جهت کاهش التهاب زانو منجر به گرفتگی عضلات در ورزشکاران می‌گردد که پس از دو تا سه روز بهبود می‌یابد.

فیزیوتراپی برای درمان سندرم پلیکا

استفاده از روش درمانی فیزیوتراپی یکی از درمان‌های قطعی برای بیماری چون سندرم پلیکا به حساب می‌آید و در صورت مراجعه به موقع بیمار و انجام آن بهبودی بیمار در کمترین زمان ممکن با و کمترین میزان تحمل درد همراه خواهد بود. فیزیوتراپی زانو دو هدف مهم را دنبال می‌کند. اولین هدف کاش درد و التهاب زانوی بیمار و توانایی او در انجام کارهای روزانه و دیگری بازگشت عملکرد طبیعی زانو است. به صورت کلی انجام فیزیوتراپی باعث افزایش قدرت و کشش عضلات و بافت نرم اطراف زانو می‌گردد و به همین دلیل روشی مناسب جهت درمان این عارضه محسوب می‌شود.

ماساژ و درمان دستی

هنگامی که التهاب و درد ناشی از سندرم پلیکا کاهش یافت می‌توان به عنوان یک درمان کمکی مخصوصاً برای ورزشکاران از ماساژ و درمان دستی کمک گرفت. درمانگران جهت بهبود توانایی حرکتی فرد و نیز استحکام و تقویت زانو از درمان دستی استفاده می‌کنند. می‌توان به‌عنوان یک درمان کمکی مخصوصاً برای ورزشکاران از ماساژ و درمان دستی کمک گرفت.

شاک ویو تراپی زانو

این روش درمانی که در آن از تابش فرکانس‌های بالا روی ناحیه آسیب‌دیده استفاده می‌گردد باعث سرعت‌بخشی به فرایند نوسازی و تولید بافت در ناحیه آسیب‌دیده می‌شود.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

لیزر درمانی زانو

انجام لیزر درمانی در درمان سندرم پلیکا باعث تحریک خود درمانی بدن می‌گردد. همچنین درد به میزان چشمگیری کاهش یافته و دامنه حرکتی زانو افزایش خواهد یافت. در اینجا لازم است به این نکته اشاره نماییم که یکی از روش‌هایی که مانع نیاز افراد به جراحی می‌شود انجام لیزر درمانی است.

تمرینات ورزشی

یکی از علل بروز فشار در ناحیه جلوی زانو ضعف و عدم تعادل عضلانی است. بسته به میزان التهاب و شرایط زانوی شما فیزیوتراپیست یک برنامه درمانی کامل برای شما تجویز می‌کند. این برنامه شامل تمرین در قسمت میانی پایین تنه است. در برخی مواقع تمرینات در حالت دراز کشیده انجام می‌شود و سپس تمرینات ایستاده شروع می‌شود که جزء برنامه ورزشی ایستاده است. طراحی برنامه فیزیوتراپی و ورزشی با توجه به سن و وضعیت جسمی هر فرد متفاوت است.

جراحی زانو

در صورتی‌که درد ناشی از سندرم پلیکا پس از چندین هفته فیزیوتراپی، لیزر و درمان دستی تسکین نیافت ممکن است جراحی آرتروسکوپیک تجویز گردد. پس از جراحی نیز به فیزیوتراپی نیاز دارید.

پیشگیری از ابتلا به سندرم پلیکا

اگرچه راه حل صد درصدی برای پیشگیری از این مسئله وجود ندارد؛ اما رعایت توصیه‌های زیر تا حدی ریسک آن را کاهش می‌دهد:


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :هجران حکیمی [ 1402-09-22 ]
سلام روز بخیر من تو باشگاه موقع که داشتم میپریدم درد در ناحیه کپسول مفصلی احساس کردم .۳روز میشود ازین حادثه اصلا باد نکرده فقط موقع که میخوام راه برم نمیتونم. باید چی کار کنم آقای دکتر؟؟

نوری زاد [ 1402-05-16 ]
دکتر با پی آر پی زانو می توان سندرم پلیکا رو درمان کرد؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
درمان و علائم درد رگ و عصب سیاتیک کمر و پادرمان و علائم درد رگ و عصب سیاتیک کمر و پا

سیاتیک معمولاً با فتق دیسک در ستون فقرات کمری شروع می‌شود. مهره‌های ستون فقرات توسط دیسک‌های گرد، صاف و انعطاف پذیر از بافت همبند جدا می‌شوند. هنگامی که دیسک خراب می‌شود (به دلیل آسیب یا استفاده زیاد) مرکز نرم آن می‌تواند شروع به بیرون زدن از حلقه سخت بیرونی کند یا در اصطلاح فتق کند. ... ادامه مطلب

عارضه آرنج تنیس بازان یا تنیس البوعارضه آرنج تنیس بازان یا تنیس البو

آرنج تنیس بازان یا اپی کندیلیت جانبی یک بیماری دردناک آرنج است که در اثر استفاده بیش از حد ایجاد میشود. جای تعجب نیست که بازی تنیس یا سایر ورزش‌ های راکتی می‌تواند باعث این عارضه شود. ... ادامه مطلب

فواید فیزیوتراپی برای دیسک کمرفواید فیزیوتراپی برای دیسک کمر

فیزیوتراپی که شامل انجام حرکات کششی و بعد قدرتی، تحریک الکتریکی یا مغناطیسی و گرم کردن عضلات، کشش و ماساژ است در واقع قسمت مهمی از درمان فیزیکی را شامل میشود و با تقویت عضلات، برطرف کردن اسپاسم آنها، کاهش فشار روی دیسکها و کاهش تحریک عصب های منتقل کننده درد به بهبود علائم کمک شایانی می نماید ... ادامه مطلب

کاربردها و فواید اوزون تراپی یا اوزون درمانیکاربردها و فواید اوزون تراپی یا اوزون درمانی

اوزون تراپی، تزریق حالت مایع یا گازی فرم واکنش پذیرتر و فعال تر اکسیژن برای ایجاد اثرات درمانی است. ... ادامه مطلب