دکتر سلمان فلاح
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب پزشکی / روشهای پیشگیری از خار پاشنه پا

روشهای پیشگیری از خار پاشنه پا

خار پاشنه، در واقع رسوب کلسیم در قسمت پاشنه ی پا است که موجب بیرون‌زدگی استخوان در قسمت زیرین استخوان پاشنه ی پا می‌شود. خارپاشنه حتی تا حدود دو سانتی‌متر نیز می‌تواند بزرگ شود و رشد یابد. این زائده التهاب محل چسبیدن یک لایه‌ی بافت نرم به استخوان پاشنه است. این بافت نرم که «فاشیا» نامیده می‌شود مانند یک لایه، تمام عضلات کف پا را می‌پوشاند. وجود این التهاب در افرادی با اضافه وزن شایع‌تر است. این بیماری با گذشت زمان توسعه یافته و بیشتر خواهد شد.

آنچه در این مطلب میخوانید

زائده خار پاشنه پا به تنهایی دردناک نیست؛ اما فرو رفتن تیزی خار پاشنه در بافت نرم اطراف پاشنه دردناک است. در اثر فرو رفتن خار پاشنه در بافت و عصب‌های حساس، ناحیه اطراف خار پاشنه پا ملتهب می‌شود و درد و کبودی شروع می‌شود. در صورت بروز این بیماری ابتدا با درمان های بدون جراحی اقدام به کاهش درد و بهبودی می شود و جراحی تنها در مورد بیمارانی که به درمان های بدون جراحی پاسخ ندهند، توسط پزشک تجویز می شود. لازمه‌ی پیشگیری از ایجاد خار پاشنه توجه بیشتر به سلامت پا می‌باشد.

به دلیل اینکه خار پاشنه نباید تحت فشار قرار گیرد، مواظب فشار وارد شده بر پا در طول روز باشید و سعی کنید به آن استراحت دهید. راه رفتن و ورزش زیاد از حد یا پوشیدن کفش نامناسب می‌تواند باعث افزایش درد پاشنه و بروز مشکل در طولانی مدت شود. در صورت احساس درد بعد از هر گونه فعالیت بدنی از کمپرس سرد در ناحیه‌ی مورد نظر استفاده کنید و به پای خود استراحت دهید.

علت ایجاد خار پاشنه

علت خار پاشنه جمع شدن رسوبات کلسیم در قسمت پایینی و زیرین استخوان پاشنه است. این اختلال در مدت زمان طولانی و به علت‌های مختلف ایجاد می‌شود و اکثراً بر اثر فشار عضلات و تاندون ها، کشش عضلات کف پا و از بین رفتن غشای استخوان پاشنه، پدید می‌آید. مواردی که سبب به وجود آمدن این عارضه می شوند، عبارت است از:

روشهای پیشگیری از خار پاشنه پا

عوامل خطر خار پاشنه

طیف وسیعی از موارد وجود دارند که خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش می‌دهند. این عوامل عبارتند از:

برخی از بیماری‌های زمینه ای نیز وجود دارد که ممکن است باعث خار پاشنه شود. این بیماری‌ها عبارتند از:

علائم خار پاشنه

تشخیص خار پاشنه

معمولاً بعد از سؤال در مورد سوابق پزشکی بیمار و گرفتن شرح حال او و انجام معاینه‌ فیزیکی، ابتلا به خار پاشنه قابل تشخیص است. عمدتاً تشخیص خار پاشنه به کمک معاینه انجام می شود. البته اگر شک به مشکلات کمر داشته باشیم باید نوار عصب و عضله انجام شود. معاینه بیمار خار پاشنه جهت پیشگیری و درمان شامل موارد زیر می‌شود:

  1. ارزیابی قدرت عضلات پا
  2. ارزیابی دامنه حرکتی پا
  3. بررسی وضعیت قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن)
  4. ارزیابی نحوه‌ی راه رفتن بیمار
  5. ارزیابی توانایی و تحمل بیمار در حین انجام تست تحریک درد

در صورتی که شخص به خار پاشنه دچار شده باشد، می‌توان این زائده‌ی استخوانی را در تصاویر ساده‌ی رادیو گرافی مشاهده کرد؛ اما التهاب فاسیت پلانتر در این تصاویر قابل رؤیت نیست و این مورد در تصاویر اولتراسوند که از بافت نرم پا گرفته می‌شود، قابل رؤیت است.

آیا خار پاشنه خطرناک است؟

خار پاشنه در اغلب موارد خطرناک نیست و به صورت عمومی مشکلی جدی برای سلامت پای شما ندارد؛ اما می‌تواند باعث عدم راحتی و ناراحتی در پای شما شود. در برخی موارد، خار پاشنه می‌تواند به علت ابتلا به عفونت باکتریایی یا قارچی تشدید شود که باعث عفونت و التهاب در پای شما می‌شود. در برخی موارد نادر، مانند زخم‌های شدید پوستی، نقص عضلات و اعصاب، دیابت و سایر مشکلات پزشکی، خار پاشنه ممکن است خطرناک باشد و باید توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد. در هر صورت، اگر خار پاشنه شما ناحیه ای را در پای شما تحت تأثیر قرار داده و باعث درد، سوزش و التهاب شده است، بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید تا ابتدا علت آن مشخص شود و سپس برای درمان آن اقدام کنید.

درمان خار پاشنه

  1. تمرین 1 (کشش کف پا و پشت ساق پا): بر روی یک پله یا نیمکت بوسیله انگشتان پا بایستید به صورتیکه پاشنه پای شما آویزان باشد تا زمانیکه احساس کشش میکنید، پاشنه پای خود را پایین بیاورید. این حرکت را برای چند ثانیه نگه دارید و رها کنید. آن را چند مرتبه تکرار کنید.
  2. تمرین 2 (کشش کف پا و ساق پا): بر روی زمین بشینید و پاهای خود را در مقابلتان دراز کنید یک حوله به دور انگشتان خود بپیچید، حوله را با دست بگیرید و به طرف خود تا زمانیکه کشش احساس کردید، بکشید. این ورزش اگر به طور مداوم انجام شود در درمان خارپاشنه می تواند مؤثر باشد.
  3. تمرین 3 (کشش کف پا): روی یک صندلی بنشینید ساق پای راست خود را بروی پا ی چپ قرار دهید. با دست چپ انگشتان پای راست خود را بگیرید و به سمت خود بکشید. این ورزش باعث ایجاد کشش در کف پا و تسکین درد خار پاشنه پا می شود.
  4. تمرین 4 (کشش پشت ساق پا): به یک دیوار با دستان خود تکیه دهید یک ساق پای خود را به صورت صاف و مستقیم در پشت خود و ساق پای دیگر را در جلوی خود به صورت خمیده قرار دهید. به سمت جلو تکیه دهید تا کششی در پشت ساق پا احساس کنید. با تقویت عضلات فشار روی پاشنه پا کاهش پیدا می کند و منجر به کاهش علائم خار پاشنه می شود.
  5. تمرین 5: از مفصل کمر به یک دیوار تکیه دهید هر دو پای خود را در پشت یکدیگر قرار دهید، کمی خم شوید هر دو ساق پای خود را خم کنید شما باید کشش عمیقی در پشت ساق پا و پا احساس کنید که به آن عضلات سطحی خلف ساق پا سولئوس (soleus) گفته میشود.
  6. تمرین 6: روی یک صندلی بشینید و یک توپ تنیس یا گلف بر زیر پای خود قرار دهید و آن را بغلتانید. هر چقدر این توپ سخت باشد بهتر است چون انجام این تمرین ممکن است در بعضی از مواقع با درد همراه باشد، باید درد آن را تحمل کنید این تمرین یک تمرین ماساژ دهنده ی مفید برای درد خار پاشنه است.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

پیشگیری از به‌وجود آمدن خار پاشنه

مهم‌ترین اصل پیشگیری از این بیماری، پوشیدن کفش مناسب، متناسب با فعالیت بدنی‌ است. کفش‌های استاندارد شوک ناشی از برخورد مداوم پاشنه ی پا به زمین را خنثی می‌کند نیز مناسب خواهد بود. توجه داشته باشید که قبل از انجام فعالیت‌های بدنی سنگین و ورزشی، حتماً بدن را گرم کنید. انجام تمرینات کششی در طول فعالیت نیز ضرورت دارد.
از پوشیدن کفش‌های کاملاً تخت و بدون قوس یا با پاشنه ی بسیار بلند برای طولانی‌مدت خودداری کنید. از دیگر مواردی که ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد، اضافه وزن است. کاهش وزن در درمان بیماری خارپاشنه بسیار کمک‌کننده خواهد بود.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول
تلفن : 91011414 - 031


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :سلمانی [ 1402-05-16 ]
با عرض سلام و خسته نباشید. دکتر کفی سلیکونی برای درمان خار پاشنه مناسب تر است یا فومی؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
درد، مورمور و گزگز بین انگشتان پا (مورتون نوروما)درد، مورمور و گزگز بین انگشتان پا (مورتون نوروما)

عارضه مورتون نوروما، نورمای بین انگشتی، نورما اینترمتاتارس یا نورمای سینه پا نیز نامیده می شود. عارضه ای است که بر اثر بزرگ شدن عصبی که بین انگشتان قرار دارد، ایجاد می شود. این عصب سیگنال های حسی را به انگشتان پا انتقال می دهد. ... ادامه مطلب

لیزر درمانی زانو برای درمان انواع دردهای زانولیزر درمانی زانو برای درمان انواع دردهای زانو

لیزر درمانی یک درمان جایگزین برای برخی از انواع درد است، مانند درد هایی که اغلب در زانو ایجاد می‌ شود. تحقیقات در مورد لیزردرمانی مقدماتی است. با این حال، برخی از مطالعات نشان می‌ دهد که می‌ تواند درد، از جمله درد زانو را کاهش دهد. ... ادامه مطلب

رفع دردهای مزمن و تقویت شانه با فیزیوتراپیرفع دردهای مزمن و تقویت شانه با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی شانه کمک می‌کند تا بسیاری از درد‌های عضلانی در قسمت شانه رفع شود و التهابات کاهش پیدا کند. همچنین میزان قدرت شانه افزایش پیدا کند. ... ادامه مطلب

روش انجام و کاربرد اورتوکین تراپیروش انجام و کاربرد اورتوکین تراپی

اورتوکین تراپی در واقع نوعی تزریق اتولوگ از خون است که با کنترل کردن و بالا بردن مکانیزم های دفاعی طبیعی بدن علیه التهاب ایجاد شده ، سبب کاهش درد و بهبود عملکرد در مفصل آسیب دیده می شود . ... ادامه مطلب